תכנון תאורה בבית

לתאורה בבית תפקיד מכריע בנראות שלו. מעבר לתאורה הטבעית (מקורה מהפתחים והיא מבחוץ לבית), ויש להוסיף  תאורה מלאכותית. השילוב יוצר את האווירה המזמינה שתמיד מחפשים.
פעם הדברים היו פשוטים: נורת ליבון, בתקרה, במרכז כל חדר.
היום המבחר עצום. יש תאורה לעבודה, תאורה לאווירה, תאורה על פי שבילי הליכה בבית ועוד.
לכן, כדאי ורצוי להגיע לשלב תכנון תאורה לבית מיד עם סיום הסקיצה המוגמרת, הרבה לפני שנכנסים לבית.

ככלל, תאורה מלווה פונקציה. דוגמא: אם מתוכנן שולחן פינת אוכל, נרצה להאיר אותו ולא את המעבר שלידו… לכן, אין אפשרות לתכנן תאורה לבית לפני שיודעים היכן יהיו כל הרהיטים בבית.

על מה כדאי לשים דגש בתכנון התאורה?

תאורה בכניסה – כזו שנוכל להשאירה דולקת גם אם נצא מהבית, או כזו שנדליק מיד עם כניסתנו לבית. הגוף יכול להיות יפה ומרשים (בבתים פרטים) אך לא חייב להיות גדול וראוותני. לעיתים גם תאורה סמויה, מתוכננת היטב בקיר עם אפקט צבע, יכולה לעשות את העבודה.

תאורה במטבח – יש אבחנה בין תאורה לעבודה לבין תאורה לאווירה. להארת משטחי עבודה אפשר להשתמש בפרופילים של לדים, מעל למשטחי העבודה, כדי להאיר אותם היטב. לתאורת אווירה, כמה שקועי לד קטנים בפינות או צמודי קיר יתנו הארה בשעות החשיכה שתעשה למטבח שלכם נעים.
אם יש מתבגרים בבית, אפשר לתכנן מנורה קטנה שתדלוק, במידה ויגיעו מאוחר ויהיו רעבים.

גופי תאורה לסלון – כדאי למקם תאורה בהיקף הקירות. יוצר בחדר אווירה נהדרת.
מומלץ לא לתכנן תאורה ממוקדת מעל לספות / כורסאות. אנשים אינם נראים במיטבם כאשר יש תאורה ישירה על קודקוד ראשם (ובמיוחד אם הם קרחים…).
במידה ותרצו לארח מספר אנשים, תזדקקו לתאורה חזקה יותר. אפשר לתכנן אותה צמודה לקיר, במרכז החדר עם מפסק נפרד. כך תוכלו להדליק אותה רק בעת הצורך.

שילוב תאורה מהרצפה – רבים נרתעים מתאורה רצפתית, אולם, בתכנון מבעוד מועד, זה ישים ויכול להראות נהדר. הקפידו שגופי התאורה יהיו שקועים ומוגני מים. בבתים בהם התקרה יחסית נמוכה, תאורה רצפתית תיתן אשליה של תקרה גבוהה יותר.

תאורה בחדרי ילדים – תכננו תאורה כללית לחדר, תאורה ליד כל מיטה וליד שולחן הכתיבה. אם חדר הילד/ה הוא גם ממ"ד, כדאי להוסיף עוד תאורה על הקיר. אם החדר מיועד לנערה מתבגרת, היא מאד תאהב פינת איפור קטנה עם תאורה מתאימה.

תאורה בחדר שינה הורים – תכננו תאורה כללית, תאורה משני צידי המיטה, ולפעמים גם באיזור הארון ולאווירה. אפשר ליצור "תמונת תאורה" או כל דבר אחר העולה על רוחכם, ויכול לעזור לאווירה רומנטית וחושנית בחדר השינה.

תאורה במסדרון – כדאי שתהיה מאירה באופן כללי, לא ממוקדת, ושפשוט תראה את הדרך. תאורת המסדרון יכולה להיות שקועה/סמויה בגבס. קחו בחשבון שתאורה מהקירות תמיד נעימה יותר. אם המסדרון אינו מונמך בגבס (למיזוג), כדאי לשקול תאורה מהקירות.

תאורה בחדר משפחה – ודאו שכמות האור תהיה כזו שגם בזמן צפייה בטלוויזיה יהיה נעים. בנוסף, שיקלו התקנת תאורה נוספת למשחקים.

תאורה בחדר רחצה – תכננו תאורה כללית ותאורה באיזור המראה. השתדלו שהתאורה תאיר את הפנים ולא את המראה.

תאורה בגינה – כאן מתחיל עולם שלם של תכנון ועיצוב. בתור התחלה תוכלו "לזרוק" נקודות תאורה קטנות באלכסונים ובהיקפים. האירו בנפרד עצים מיוחדים או פינות.
אם מארחים הרבה אנשים, זקוקים לתאורה רבה יותר. כדי שהגינה תוצף באור בלילה, ארגנו תאורה מלמעלה (פרוז'קטור לד), שתיתן מראה חינני כשיושבים בתוך הבית ומסתכלים החוצה.

לסיכום:
ציינתי בקצרה את עיקרי אזורי התאורה בבית. כמובן שיש היום חשיבות לסוג הנורות בהן משתמשים. יש נורות חסכוניות משמעותית, יש הרבה משחקים עם תאורת לד, יש תאורה סמויה שיוצרת הילות אור… כל הדברים הללו מצריכים תכנון מוקפד יותר, שקשור לעיתים גם בתכנית בניה. בכל מקרה, אל תהססו לשלב בין תאורות, להשקיע ב-1-2 גופים יפים, ואת השאר לפזר בחוכמה ברחבי הבית.

לקריאה על האווירה שיוצרת התאורה בבית

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support