השימוש בגבס בבתים

השימוש בחומרים ירוקים לסביבה ובבניה קלה תופסים תאוצה. יותר ויותר משתמשים בגבס בבתים, שכונות "ירוקות" שלמות נבנות עם קירות מגבס בתוך הבית, ולא פעם אני נשאלת האם כדאי לבנות גם חלק מהריהוט על בסיס מבנה מגבס.
כמו בכל דבר, יש יתרונות וחסרונות.
להלן תמצות והסבר על בניה בגבס בבתים פרטיים:

סוגי לוחות גבס:
פלטות גבס רגילות לבנות 
כשמן כך הן: רגילות

פלטות גבס ירוקות או כחולות
משמשות בעיקר לבניית קירות בחדרים רטובים.
לכל החוששים: הדבר עמיד. ממילא באיזור בו יש מים (מקלחון / אמבטיה) ישנו גם חיפוי של אריחים ע"ג פלטת הגבס.

פלטות גבס מעכבות בעירה, אדומות
 יש להן תוספת נגד אש. בבתים מעץ, למשל, ישתמשו בהן.

פלטות גבס אקוסטיות
משלבות אלומיניום או פולימרים.

כל לוחות הגבס מצריכים ריילסים במרחק של כ 50-60 ס"מ.
לקירות שמים חומר מבודד בין הפלטות.
לקרניזים או סינרים אין צורך.

בלוק גבס – מגיע כמו בלוק, כלומר מעין קוביות עם חורים. משקל קל יותר מאשר בלוק (לבנה), מונח ע"ג הריצפה.

שימושים:
קירות מגבס – הפרדה בין חללים: במרבית השכונות הירוקות שנבנות היום, משתמשים בבלוקים מגבס כדי להגדיר את החדרים והאיזורים השונים בבית. בלוק הגבס נמצא על גבי הריצפה, מה שמאפשר ריצוף רציף בכל הבית. אם יהיה צורך בעתיד להזיז קיר, מאחר והבלוק יושב על הריצפה, קל מאד להזיז את הקירות מבלי לפגוע בריצוף.
יש אפשרות לבנות קירות גבס עם ריילסים ולסגור עם פלטות גבס. במקרה כזה, יש לקחת בחשבון שצריך להיות מילוי מבודד. המילוי יכול ליהות מצמר סלעים ויכול להיות בצורת ספוג עטוף. היתרון של צמר סלעים הוא המחיר שלו לעומת הספוג. עם זאת, חשוב שיוצמד היטב לריילסים ושלא "יצנח" כלפי מטה עם הזמן. היתרון של ספוג הוא שאינו "נוזל כלפי מטה", ושיש מספר דרגות של בידוד אקוסטי.

גבס בחדרי רחצה – ברמה העקרונית, האיזורים הרטובים בחדר רחצה מחופים באריחים, וקירות מגבס עושים את העבודה. ברמה המעשית, יש עדיין קבלנים שמעדיפים לבנות את החדרים הרטובים מבלוקים רגילים.

גבס כמחיצות, במקום רהיט – יש לזכור שעובי הגבס הוא 5-11 ס"מ. פירוש הדבר שבניית ספריה מגבס מכתיבה עובי מדף של 5-11 ס"מ, לעומת 2-4 ס"מ אם משתמשים בנגרות, או 1-2 ס"מ אם משתמשים בפלדה. הכל תלוי במראה ובסגנון שרוצים להשיג. שימוש בגבס לבנייה במקום נגרות נותן מראה "עבה" יותר ומגושם יותר.

בנוסף, גבס הוא חומר עם בלאי גבוה. אם משתמשים בו כספריה, כדאי לכסות את המשטח האופקי שבו, כדי שלא יתבלה מהר מכפי שאתם מצפים.
אפשרויות הכיסוי הינן:
1. צבע משי משי
2. מדף מעץ
3. מדף מזכוכית
4. שיש
5. טפט

הסוואה לתאורה – אחד השימושים הכי נפוצים בבתים הוא בניית עמודים מגבס (אופקיים או אנכיים) לצורך הסתרת פסי לד של תאורה. קל ושימושי.

בתקרות – קרניזים מגבס כדי לסגור "אוויר" בין ארונות לבין תקרה, סגירות עבור תעלות של מיזוג אוויר, הטמעת גופי תאורה שקועים, הנמכת תקרה שלמה בקומה כדי ליצור מראה אחיד – כל אלו שימושים נרחבים וכלכליים בגבס.

לסיכום:
לשימוש בגבס יש יתרונות וגם חסרונות. הנה העיקריים שבהם:

יתרונות:
עלות
נמוכה של החומר: בעוד שפעם גבס היה יקר, היום הוא זול יותר מבלוק.

קל ליישום: כמעט כל אחד יכול ללמוד איך לבנות מגבס. אינו מצריך הכשרה ארוכה / יקרה או מסובכת.

מאפשר ריצוף אחיד: יתרון גדול בריצוף הבית. שימושי ביותר. לדוגמא: ניתן לצרף חדר לסלון (כאשר הילדים גדלים) כדי להגדיל את האיזור הציבורי, מבלי שהריצפה נפגעת.

חסרונות:
מתבלה מהר
: השחיקה שלו גבוהה. אם משתמשים בו לחצי קיר או למדפים, כדאי ורצוי לחפות אותו בחומר נוסף ואז העלות של בניית האלמנט למעשה מתייקרת.
בנישות: נישות רבות מגבס נמאסות לאורך זמן. במיוחד בשל העובי שמכתיב הגבס. לכן, יש להשתמש בתבונה עם תכנון מוקפד.
מצריך הכנה לתליית דברים כבדים: אם בונים קירות מגבס בבית ורוצים לתלות טלוויזה, או כל דבר כבד אחר, יש לדעת זאת מראש ולהכין תמיכה של חוזק לתלייה שכזו. אין "ספונטניות" בשימוש בגבס, ולעיתים יש אנשים שמתקשים עם תכנון מראש.

בשורה התחתונה, הגבס נהפך לחומר זול יחסית, עם זאת הוא קצת מגושם.
הבאתי לכם מספר נקודות מבט על השימוש בגבס.
אתם תחליטו מה הכי נכון לעשות בבית שלכם.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support